Ponedeljak, 18.11.2019

Magazin » Srpski jezik » Srpska književnost » Đura Jakšić – najznačajniji gost skadarlijskih kafana

Đura Jakšić – najznačajniji gost skadarlijskih kafana

Objavi ovaj članak na

2.11.2011 4:24 PM

djura-jaksicĐura Jakšić bio je istaknuti srpski pesnik, ali i vrlo talentovan slikar i pisac dramskih dela. Rodio se 1832. godine u Banatu, gde prisiljen očevom željom upisuje trgovačku školu iz koje beži čak nekoliko puta, da bi na kraju postao gimnazijalac u Segedinu. Nakon završene gimnazije, Đura Jakšić odlazi na studije slikarstva u Rumuniju. Nekoliko godina kasnije nastaviće da se školuje u Beču gde će se sprijateljiti sa velikim imenima srpske književnosti poput Branka Radičevića i Đure Daničića. Međutim, loša finansijska situacija nateraće ga da se vrati kući. Ipak, ubro uspeva da stane na noge i ode u Minhen gde se školuje na Akademiji finih umetnosti.

Đura Jakšić bio je veliki boem i ogroman deo svoga vremena provodio je u i sada poznatim i vrlo posećenim kafanama Skadarlije Tri šešira i Dva jelena. Tu je pronalazio inspiraciju za svoja slikarska, ali i književna dela. Osim toga, bio je toliko razočaran u ljude oko sebe, u svoj život koji je smatrao promašenim, protraćenim, pa je verovao da jedino kafane mogu da izleče njegovu napaćenu dušu.

Književno stvaralaštvo

Đura Jakšić smatra se jednim od najznačajnih pesnika srpskog romantizma. U njegovim pesmama jasno se mogu osetiti emocije koje su ga prožimale u trenucima stvaranja. Svoju iskrenost, nežnost i krhkost uspeo je tako vešto da pretoči na papir. Njegova mašta nije imala granice, pisao je slobodno, s puno strasti, pisao je pesme o slobodi, rodoljubive pesme. Neke od njegovih najpoznatijih su Otadžbina, Padajte braćo, Ponoć, Putnik, Veče… Jednu od svojih zbirki posvetio je Milanu Obrenović.

Osim pesnika, Đura Jakšić je napisao i 40 pripovedaka, u kojima obrađuje period vladavina dinastije Nemanjić, i 3 drame u stihu: Stanoje Glavaš, Seoba Srbalja i Jelisaveta.

Umire 1878. godine od tuberkuloze i biva sahranjen na Novom groblju u Beogradu. Danas se svake godine u Srpskoj Crnji, mestu kome je rođen, dodeljuje nagrada Đura Jakšić za najbolju zbirku poezije.

Popularity: 3% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930