Utorak, 19.11.2019

Magazin » Istorija Srba » Srpski vladari » Milan Obrenović – omraženi kralj

Milan Obrenović – omraženi kralj

Objavi ovaj članak na

1.08.2011 4:10 PM

milan obrenovićMilan Obrenović rođen je avgusta 1854. godine u Rumuniji kao dete Jevrema Obrenovića, bratića kneza Miloša Obrenovića. Bez oca je ostao vrlo rano, a njegova majka, Elena Marija Katardži, kćer rumunskog grofa Konstantina, nije mu posvećivala dovoljno pažnje, prezauzeta brigom o sebi i svom raskošnom životu. Sažalivši se na njega, knez Srbije Mihailo Obrenović sa zadovoljstvom preuzima brigu o šestogodišnjem Milanu na sebe. Brinuo se o njemu kao rođeni otac. Vaspitavali su ga i davali mu časove samo odabrani, a po odrastanju je poslat u Pariz da se tamo školuje, polažući u njega velike nade.

Srpsko-bugarski rat

 

Milan Obrenović je za kralja proglašen 1882. godine. Političkim životom polako zavladava haos. U Srbiji počinju da se formiraju političke stranke, a narod biva sve nezadovoljniji. Seljaci su, zahvaljujući podršci radikali, organizovali i Timočku bunu usmerenu protiv Milanove vladavine, ali je on zajedno sa vojskom uspeo da je uguši.

Želeći da osvoji Makedoniju i time proširi svoju teritoriju, kralj Milan Obrenović ulazi u rat sa Bugarskom. Na njegovo veliko nezadovoljstvo, Srbija biva poražena 1885. godine, te je kralj prinuđen da sklopi mir u Bukureštu.

Ne dugo nakon ovog rata, zaverenici su pokušali da izvrše atentat na kralja Milana, ali im to nije pošlo za rukom. Oni su, naime, presekli grede od njegovog kupatila, pa te činjenice navode na pomiso da su atentatori možda čak neki od njemu bliskih ljudi s obzirom da su uspeli da stignu čak do njegovih intimnih odaja.

Abdikacija i proterivanje iz Srbije

 

Na Dan Kraljevine 1889. godine, Milan Obrenović napušta presto. S obzirom da je kralj Aleksandar još uvek bio maloletan, kralj Milan je prema Ustavu odredio tri namesnika koji će voditi državu dok Aleksandar ne napuni dovoljno godina da bi mogao sam da vlada.

Samo tri godine nakon abdikacije, Milan Obrenović biva proteran iz zemlje. Povratak je usledio 1897. kada ga je sin kralj Aleksandar imenovao za vrhovnog zapovednika aktivne vojske. Iako je sin bio tako milostiv prema njmu, Milan Obrenović ga ipak nije podržao u želji da se oženi Dragom Mašin i zauvek napušta i njega i zemlju.

Kralj Milan umro je od upale pluća 1901. godine, a njegov grob nalazi se pored groba kneginje Ljubice u Krušedolu.

Popularity: 7% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 3,67 od 3 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930