Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Srpski jezik » Srpska književnost » Branko Radičević – veliki srpski liričar

Branko Radičević – veliki srpski liričar

Objavi ovaj članak na

19.06.2011 11:01 AM

đački rastanak branko radičevićSrpski pesnik romantičarske opredeljenosti Branko Radičević rodio se 1824. godine u Slavonskom brodu. Počeo je da piše još kao vrlo mlad, predajući se tom svojevrsnom zanatu, a njegovo stvaraloštvo ostavilo je dubok trag na književnost uopšte. Najpoznatiji je po svojim lirskim pesama kojih je napisao čak pedeset četiri, ali zato je svoj rad upotpunio i sa sedam epskih pesama, jednim odgovorom na kritiku, dvadeset osam pisama i sa dva odlomka epskih pesama.

Detinjstvo

Inače, Branko Radičević se rodio kao Aleksije, s obzirom da je rođen dan uoči kojeg se slavi ovaj svetac. Međutim, promeniće svoje ime u Branko pre nego što objavi svoju prvu knjigu. Interesovanje za pisanje verovatno je probudila i očeva književna delatnost. Naime, otac Todor je bio činovnik, ali je izuzetno cenio vredna dela, pa je jedno takvo Šilerovo i preveo, a to je „Viljem Tel“.

Sa svojih šest godina Branko Radičević dolazi sa roditeljima u Zemun, gde završava osnovnu školu, a kasnije se seli u Sremske Karlovce i tamo pohađa gimnaziju. U svojoj pesmi „Đački rastanak“ izražava želju da u tu bude i sahranjen. Pohađajući Karlovačku gimnaziju počinje da piše svoje prve stihove kada se u njemu javlja i oduševljenje Vukovom reformom.

Veliki počeci

Studije prava odlučio je da upiše u Beču. Međutim, nakon tri godine rešio je da napusti fakultet. Ulazi u krug Vukovih saradnika i prijatelja i počinje intenzivno da stvara velika dela. Svoju prvu knjigu pesama Branko Radičević objavljuje u Beču 1847. godine kada su objavljeni i Vukov prevod „Novog zaveta“, „Gorski vijenac“ Petra Petrovića Njegoša, ali i „Rat za srpski jezik i pravopis“ Đure Daničića.

Dve godine kasnije, 1849, u Beču ponovo upisuje fakultet, ali ovoga puta Medicinski. Međutim, oboleo je od tuberkuloze, ali se nije predao i nastavio je svoj rad, te 1851. objavljuje drugu zbirku pesama.

Ipak, bolest ga je savladala i Branko Radičevič umire u jednoj bečkoj bolnici 1853, a još jedna zbirka pesama objavljena je posthumno. Trideset godina od njegove smrti, pesnikovi ostaci preneti su iz Beča, gde je prvobitno bio sahranjen, u Stražilovo.

Njegove najpoznatije pesme su već pomenuti „Đački rastanak“, „Kad mladijah umreti“ i pesma koju je Zdravko Čolić mnogo kasnije upotpunio notama „Kad si zvezda sele moja“.

Popularity: 2% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031