Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Odmor u Srbiji » Arheološka nalazišta » Carska palata u Gamzigradu

Carska palata u Gamzigradu

Objavi ovaj članak na

21.12.2011 2:49 PM

Svega nekoliko kilometara daleko od Zaječara, nalazi se Gamzigrad, nadaleko poznat po prostranom platou na kome počiva Felix Romuliana, carska palata. Ova lepotica ubraja se u posebnu kategoriju spomenika rimske dvorske arhitekture koja se vezuje za epohu tetrarhije, a građena je u 3. i 4. veku po zamisli Galerija Maksimijana, rimskog imperatora koji je rođen na ovom podneblju. Palatu je sagradio za sebe i majku Romulu, po kojoj je palati i dao ime.

Oko čitave palate nalaze se izuzetno jaki bedemi koji su nekada služili da zaštite grad i samu palatu od najezde varvara. Ono što je interesantno jeste da je unutrašnjost bedema podeljena na dva dela koji su imali potpuno drugačiju namenu. Jedna polovina podrazumeva čitavu palatu, mali hram i monumentalni žrtvenik, dok je drugi deo bio namenjen širim narodnim masama i u kome se nalazio veliki hram sa termama i objekti sa opsluživanje palate, a čiji su zidovi bogato ukrašeni freskama, dok podove krasi raskošni mozaik.

U periodu od 4. do 6. veka, palata Romulijana menja kako svoj naziv, tako i sam izgled. Jedno vreme bila je potpuno zapuštena, a kao naselje, i to slovensko, Gamzigradki dvorac je poslednji put oživeo u 11. veku.

Od 2007. godine Gamzigrad je uvršten na listu UNESCO-ve Svetke kulturne baštine.palata romuliana gamzigrad

Imperator Galerije Govedar

Istoričari tvrde da je Galerije rođen negde oko 250. godine kao sin lokalnog seljaka i majke varvarke. S obzirom da mu se otac bavio čuvanjem stoke, ovaj imperator nosiće nadimak Govedar čak i kada se bude istakao kao vođa. Uspesi koje je postogao kao vojnik u Aurelijanovim i Probovim jedinicama učinili su da Galerije bude zapažen od strane Dioklecijana. Dioklecijan je toliko bio oduševljen njime da je odlučio da ga posini i proglasi za cezara, a kasnije ga ženi svojom ćerkom Valerijom.

Nakon što se Dioklecijan povukao sa vlasti, Galerije je trebalo da vlada sa Hlorom narednih 20 godine posle kojih bi svoju vlast predali Severu i Maksiminu, s obzirom na politički program koji je Dioklecijan uspostavio za vreme svoje vladavine, a to je tetrarhija (četvorovlašće). Međutim, Hlor umire i Galerije postaje jedini imperator Rimskog carstva.

Nekada se tvrdilo da je Galerije sahranjen u palati Romulijana, u mauzoleju koji se nalazi u centralnom delu naselja. Međutim, prilikom iskopavanja nisu pronađeni nikakvi dokazi. Tek kasnije otkriveno je da su on i njegova majka sahranjeni na lokalitetu Magura, koji se nalazi u blizini Romulijane. Arheolozi su otkrili dve zidne grobnice i humke sa lomačama gde je izvršeno spaljivanje i apoteoza Galerija i njegove majke.

Popularity: 1% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031