Petak, 13.12.2019

Magazin » Srpski običaji » Kult umrlih » Crna svadba kod Vlaha

Crna svadba kod Vlaha

Objavi ovaj članak na

19.08.2011 12:01 AM

Crna svadbaCrna svadba je još jedan od običaja koji su uspeli da opstanu među velikim brojem Vlaha. Iako krajnje potresan, neki od njega ne žele da odustanu i smatraju ga vrlo važnim kako bi pokojnik počivao u miru.

Crna svadba obavlja se nakon smrti mlade osobe koja se za ovozemaljskog života verila za osobu sa kojom je planirala brak ne nadajući se nesreći. Naime, verenik/verenica umrle osobe najčešće pristaje da ostane u simboličnom braku sa pokojnikom narednih godinu dana, što znači da za to vreme ne može da se uda, a veza sa trećom osobom značila bi preljubu.

Crna svadba odvija se upravo na dan sahrane. Iako su svi u žalosti i tuguju za umrlom osobom, sahrana poprima karakter svadbe. Verneik/verenica dolazi na sahranu u svadbenom odelu, a najviše potresan deo ovog rituala jeste momenat kada majka pokojnika oko kovčega svog deteta igra svadbarsko kolo, nakon čega ga spuštaju u raku.

Međutim, ako se desi da verenik/verenica ne pistane na „brak“, onda rodbina umrlog traga po selu za devojkom/momkom koji će pristati, kako bi tako umirili dušu pokojnika i pronašli mu saputnicu da ne bi sam provodio svoj zagrobni život.

Posle godinu dana, ovaj brak se raskida. Reč je o prilično složenom obredu o kojem se vrlo malo zna, s obzirom da mu prisustvuju samo najuži članovi porodice. Razveden/a, „crni mladoženja“ tj. „crna mlada“ sada ima pravo da se veseli i uda za svog ovozemaljskog izabranika.

Popularity: 12% [?]

Pregled komentara (5)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,27 od 11 glasova 12345

Komentara (5)

 1. jelena

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 24

  • Vanga

   Za pismene je to deo folklora i kulturnog nasledja! Ko si ti da sudis o tome?!? Pritom, ovo nije najgora “djavolja stvar” koju rade. Trebalo bi da povedes racuna o tome sta pises, jer ti tu stoji ime, a to ti nikako ne odgovara. Koji idiotizam!!!

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 6

   • VLAJNA

    Jelena ti bi prvo trebala da naucis da pises,pa tek onda kad to savladas mozes da das svoj komentar. Sto se ovog teksta tice, to je deo folklora, tacnije legendi koje su vezane za moj narod. Naslusala sam se svakojakih gluposti o Vlasima,koje nemaju blage veze sa istinom. Mi smo veoma privrzeni porodici,svojim obicajima koji su nas odrzali kroz sve vekove.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 5

 2. STAROVLAH

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 10

  • Dako-Rumun

   Zaboravio si da napomenes da su vlasi i rumuni jedni te isti narod i da nemamo veze sa srbima Sa fii sanatos!

   Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031