Ponedeljak, 18.11.2019

Magazin » Odmor u Srbiji » Banje u Srbiji » Vrnjačka Banja – lečilište i turistički centar

Vrnjačka Banja – lečilište i turistički centar

Objavi ovaj članak na

8.06.2011 12:50 PM

vrnjačka banjaVrnjačka Banja ne samo da je najveća banja u Srbiji, već ponosno nosi i epitet jedne od najlepših u kojoj uživaju kako stariji, tako i oni nešto mlađi, ljubitelji prirode, prelepih parkova i neograničenih količina svežeg, čistog vazduha. Prelepa šetališta okružena cvećem najrazličitijih boja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa nije ni čudo što je toliko posećena, naročito u proleće i leto.

Vrnjačka Banja je od Beograda udaljena 200km, a najbliži gradovi su joj Trstenik i Kraljevo. Nedaleko od nje se nalazi i planina Goč, ali i Zapadna Morava. Ona poseduje čak sedam izvora mineralne vode od kojih se neke koriste pri lečenju raznoraznih boljki među kojima su i dijabetes, čir, zapaljenje želuca, problemi sa mokraćnim putevima i dr.

Nedavno je dokazano da ove vode pomažu ženama i u lečenju nekih bolseti polnih organa, što pijenjem, što kupanjemu samoj vodi. Naučnici su takođe ustanovili da nije mali ni broj onih žena kojima je vrnjačka voda pomogla da ostanu u drugom stanju, zbog čega nerotkinje širom sveta dolaze da pokušaju da svoj problem reše na ovaj način.

Lečilište od davnina

Na jednom od izvora tople mineralne vode u Vrnjačkoj Banji, stari Rimljani su još u II veku izgradili lečilište koje se zvalo Aquae Orcinae, o čemu između ostalog svedoče i rimsko kupatilo i pregršt kovanog novca toga vremena koji je ostavljan uz izvor.

Moderna Vrnjačka Banja , najsličnija onakvoj kakva je danas, počela je da se gradi krajem šezdesetih godina 19. veka kada je načelnik Kruševca sa još nekolicinom viđenijih ljudi osnovao Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Tada je započeta izgradnja banjskih objekata. Međutim, radovi će biti obustavljeni, što zbog nemarnosti, što zbog nedostatka sredstava, ali samo do voda vrnjciosamdesetih godina kada će se ovde izgraditi i vila namesnika kralja Aleksandra Obrenovića, generala Jovana Belimarkovića.

Karneval

Vrnjački karneval slavi se svake godine u julu mesecu i traje nedelju dana. Tada se ovde održava veliki broj koncerata, pozorišnih predstava, maskenbala i sl, a glavni događaj je Velika međunarodna karnevalska povorka. O uspehu ove turističke manifestacije svedoči i Turistički cvet, prestižna nagrada koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

Popularity: 2% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930