Utorak, 22.10.2019

Magazin » Odmor u Srbiji » Banje u Srbiji » Banja Vrujci – lekovitost na sve strane

Banja Vrujci – lekovitost na sve strane

Objavi ovaj članak na

25.07.2011 4:31 PM

Banja Vrujci postala je narodno lečilište još tridesetih godina 20og veka. Njenu lekovitu vodu otkrili su učesnici Kolubarske bitke koji su svoje rane lečili kupajući se u njoj. Od tada, Banja Vrujci ne prestaje da bude jedna od glavnih destinacija onih koji imaju najrazličitijih zdravstvenih problema, ali i ljubitelja dugih šetnji po prirodi, svežeg vazduha i razgledanja predivnih pejzaža.

Vrujačka lekovita voda

Banja Vrujci , kao što smo već pomenuli, poseduje izvor lekovite vode koja je poznata kao svojevsrtan lek protiv očnih, želudačnih problema, ali i za izbacivanje kamena u bubregu. Temperature vode je oko 25 stepeni i ona se može točiti u svim banjskim objektima.

Osim ove pijaće, tu je i termalna voda u kojoj se kupaju ljudi sa najrazličitijim zdravstvenim problemima. Njena temperatura varira od 34 do 37 stepeni, a preporučuje se osobama koje muče reuma, ginekološka oboljenja, bolesti lokomotornog aparata i još mnogo toga drugog.

Lekovito blato

No, to nije jedino blago koje Banja Vrujci nesebično nudi svim svojim posetiocima. Osim lekovite vode, ona poseduje i lekovito blato koje sadrži na hiljade puta veće koncentracije jedinjenja od vode. Ovo radioaktivno blato leči reumu, išijas, dermatološke probleme, ali i mnogo toga drugog.

Okolina vredna pažnje

Tačno je da je Banja Vrujci mnogo poznatija kao lečilište, nego li kao turistično mesto. Međutim, u njenoj neposrednoj blizini nalaze se izletišta koja je šteta ne obići. U Struganiku, koji je svega nekoliko kilometara od Vrujaca, nalazi se rodna kuća vojvode Živojina Mišića u kojoj svi turisti imaju priliku da saznaju štošta o njemu ilečenje blatom njegovom životu. Ni Ribnička pećina nije tako daleko, a vredi obići je, a najinteresantniji je sam ulaz koji ima oblik trougla. Međutim, onim kivnim na slepe miševe nikako nije prporučljivo da ulaze s obzirom da ovde živi čak petnaest različitih vrsta. Manastir Lelić takođe je od ogromnog značaja, mesto rođenja vladike Nikolaja Velimirovića.

Popularity: 1% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031