Četvrtak, 12.12.2019

Magazin » Manifestacije » Kolubara » Kosidba na Rajcu uz pečenicu i prepečenicu

Kosidba na Rajcu uz pečenicu i prepečenicu

Objavi ovaj članak na

1.06.2011 1:04 PM

Kosidba na Rajcu jedna je od najposećenijih manifestacija u Srbiji, verovatno zbog pozitivnog duha koji se širi livadama, zbog smeha razdraganih posmatrača i takmičarskog duha posve “naoštrenih” kosača. U stočarskom kraju kakav je Rajac, kosidba je jedan od vrlo važnih poslova koji se nekada obavljao uz mnoštvo suseda i prijatelja, pa je uz priču i pesmu sve išlo mnogo lakše. Danas je on vešto pretvoren u događaj koji posećuje na stotine ljudi iz raznoraznih krajeva.

Prva kosidba na Rajcu održala se davne 1892, iako je turistima postala privlačna tek šezdesetih godina 20. veka. Interesantno je da osim učesnika iz okolnih krajeva na Rajac dolaze da se takmiče i kosači iz drugih delova sveta, čak iz Velike Britanije, sa Islanda, iz Holandije. Krajnje je zanimljiva odeća koju nose, budući da se uglavnom radi o tradicionalnim kostimima.

Osim što se najbolji i najspremniji kosači nadmeću, kosidba na Rajcu je mnogo više od samog takmičenja. Reč je zapravo o prikazu čitave jedne tradicije. S obzirom da nekada nije postojala tehnologija kakvom danas raspolažemo, odlasku na takav posao pridavao se mnogo veći značaj. Sačuvan je niz zdravica pred polazak kosača. Vrlo je zanimljivo videti kako su kosači obedovali na livadi u pauzama, kako su ih vodonoše oskrbljivale vodom… Kosidba na Rajcu zapravo vraća u davna, kažu stariji bezbrižna vremena.

Ova svečanost ne bi bila to što jeste da nema i trubača u čijoj muzici uživaju čak i najveći protivnici narodne muzike. Kosidba na Rajcu takođe je idealna prilika da se vide i čuju izvorne pevačke i igračke grupe koje vizuelizaciju upotpunjuju narodnom nošnjom.

A ljubitelji dobre hrane imaju prilike da uživaju u domaćoj hrani posluženoj na ćilimima i belim čaršavima, baš kao što su nekada to činile naše bake… A kada se kosidba završi, sledi defile poljoprivredne mehanizacije. Dakle, pravi spoj tradicionalnog i modernog.kosidba na rajcurajac     

kosidbakosači sa rajca

Popularity: 2% [?]

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Komentari (1)

  1. biki

    kad pocinje kosidba na Rajcu ove godine(2012)

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031