Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Istorija Srba » Stilovi oblačenja » Narodna nošnja kod muškaraca u Vojvodini

Narodna nošnja kod muškaraca u Vojvodini

Objavi ovaj članak na

15.08.2011 4:22 PM

Narodna nošnja Vojvodine krajnje je inspirativna, a neki stariji stanovnici ovih krajeva i dan danas brižljivo čuvaju neke od ovih odevnih komada od neprocenjive vrednosti. Narodna nošnja izrađivala se od isključivo prirodnih materijala kao što su vuna, lan, pamuk, biljna vlakna konoplje.

Muška narodna nošnja bila je sačinjena od platnene odeće u beloj boji nošene odmah do tela. Činile su je široke gaće i jednako široka udobna košulja. Preko toga nošen je crni štofani prsluk ili prsluk izrađen od somota i svile. Kad malo zahladi, u jesen se ova odeće upotpunjavala suknenim kaputem zvanim kabanica ili, drugačije, doroc. Pošto je platno bilo vrlo tanko da bi se samo nosilo i tokom hladne zime, preko gaća su nošene štofane čakšire u crnoj boji, dok se preko košulje oblačio kaput iste boje. Nošen je i pršnjak i krzneni kožuh, ali i krznena duga odeća opaklija, ducin ili bundaš

No, postojale su i muške bele platnene suknje koje su se nosile prilikom određenih svečanih prilika i to leti. Bile su plisirane, a uz ivicu ukrašene ažurom, odnosno izvlačenjem žice iz osnove. Međutim, posle prvog svetskog rata muškarci su potpuno prestali da se odevaju u suknje.vojvođanska narodna nošnja

Ornamenti na odeći

Veoma se držalo do ukrašavanja ne samo suknji, već i gaća i košulja. Košulje su se najčešće ukrašavale u predelu grudi, belim ili vezom u zlatnoj boji. Ti vezovi su se nazivali plastroni, nedra ili formeti.

Iako su štofani, somotski ili plišani prsluci uglavnom su bili crne boje, momci su ih nosili ukrašene vezom koji je, kako bi odevni predmet izgledao još bogatije, bio zlatne ili srebrne boje. Veličina, način izrade veza i odabrani motivi prikazivali su bogatstvo momka koji nosi prsluk.

A na nogama…

Što se obuće tiče, leti se svečana narodna nošnja upotpunjavala lakovanim kožnim čizmama ili kožnim opancima. Međutim, oni siromašniji nisu mogli da priušte ovakvu udobnost svojoj nozi, te su nosili papuče. Zimi su takođe nošene kožne čizme ili opanci sa obojcima čiju su ulogu kasnije preuzele čarape. U predelu Bačke, muškarci su tokom zime nosili drvenu obuću, klompe sa kojima je bilo lako hodati po klizavici i snegu. Pošto su pravljene od drveta u kojem je bilo teško ostati toplih nogu, u klompe su stavljali slamu ili seno, pa su zbog toga uvek morale biti veće bar za jedan broj.

Popularity: 6% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031