Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Istorija Srba » Srpski vladari » Aleksandar I Karađorđević Ujedinitelj

Aleksandar I Karađorđević Ujedinitelj

Objavi ovaj članak na

28.06.2011 3:50 PM

aleksandar ujediniteljAleksandar I Karađorđević rođen je 1888. godine na Cetinju, a istoriji je ostao poznat kao prvi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zbog čega je dobio i laskavi nadimak Aleksandar Ujedinitelj. Nešto kasnije, od 1929 do 1934 nosio je titulu kralja Jugoslavije.

Aleksandar I Karađorđević proveo je detinjstvo u Crnoj Gori, dok osnovnu školu završava u Ženevi odakle nastavlja školovanje u Sankt Peterburgu i, najzad, u Beogradu u kojem pohađa vojnu školu. Važno je napomenuti da je Aleksandrov deda bio crnogorski kralj Nikola I Petrović, a kršteni kum Nikolaj II Aleksandrovič. Početak njegove karijere počinje onoga trenutka kada se stariji brat Đorđe odrekne nasledstva prestola i ta uloga pripadne njemu.

Sada već prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević učestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu i kao zapovednik Prve armije odneo veliki broj pobeda. Još značajniju ulogu imao je u Prvom svetskom ratu tokom kojeg se kralj Petar I povlači, a on postaje regent. Na čelu sa regentom Aleksandrom i vojvodama Živojinom Mišićem, Stepom Stepanovićem i Petrom Bojovićem, 1978. godine probijen je Solunski front.

Kada je u avgustu 1921. godine umro kralj Petar I, Aleksandar postaje kralj, a već sledeće godine ženi se rumunskom princezom Marijom, te se iz ovog braka rađaju Petar, Tomislav i Andrej.

Diktatura

Od januara 1929, pa sve do septembra 1931. godine na snazi će biti šestojanuarska diktatura koju je zaveo Aleksandar I Karađorđević raspustivši Narodnu skupštinu i proglasivši ideologiju „integralnog jugoslovenstva“. Tada kraljevina dobija i novo ime – Jugoslavija. Međutim, šestojanuarska diktatura biće ukinuta kada kralj donese novi, Oktroisani ustav.

Oktroisani ili septembarski ustav imao je za cilj da podstakne nacionalno jedinstvo i tada je Kraljevina Jugoslavija proglašena za ustavnu umesto naslednu i parlamentarnu monarhiju.

Ubistvo kralja

Atentat na kralja zbio se u Marseju zbog čega je poznatiji kao Marsejski atentat. Oktobra 1934. godine Aleksandar I Karađorđević otišao je u posetu Francuskoj sa namerom da ojača odbrambeni savez od nacističke nemačke. Međutim, hrvatske ustaše i vnatrešna makedonska revolucionarna organizacija su ga tom prilikom ubile, baš kao i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova u Francuskoj. Izvršilac ubistava bio je Vlado Černozemski, dok je Bartua ubio jedan od policajaca želeći da spreći Černozemskog. Sahranjen je u zadužbini kralja Petra I na Oplencu, a njegova smrt predstavljala je ogroman gubitak za čitavu zemlju.

Obožavalac tetovaža

Zanimljivo je da je kraj Aleksandar I Karađorđević bio veliki ljubitelj tetovaža, pa je i sam imao jednu na telo. Naime, na grudima mu je izrađena velika tetovaža na kojoj je predstavljen pruski jednoglavi orao raširenih krila koji u jednoj ruci drži mač, u drugoj šaru, dok mu na glavi počiva heraldička kruna.

Popularity: 3% [?]

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Komentari (1)

  1. Milan

    Godina proboja solunskog fronta nije tacna

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031