Ponedeljak, 18.11.2019

Magazin » Istorija Srba » Legende i mitovi » Đavolja varoš – kad đavo umeša prste

Đavolja varoš – kad đavo umeša prste

Objavi ovaj članak na

18.05.2011 3:39 PM

đavolja varošĐavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, oko 30 kilometara daleko od Kuršumlije. Ovo je krajnje jedinstven prirodni ambijent koji čine visoke zemljane figure za koje stičete osećaj da su žive i da će savkog trena progovoriti, a tu su i dva izvora vrlo kisele, “đavolje” vode.

Okamenjeno zlo

Đavolja varoš je svojim zemljanim “stanovnicima” inspirisala veliki broj legendi. Jedna od njih kaže kako sve figure predstavljaju skamenjene đavole koji su se krili u gotovo svakom čoveku stalno mu nanoseći brojna zla. No, uspevali su da ih se reše nakon što bi jednu noć prespavali pored obližnje crkve Svete Petke, gde se po predanju zamonašila majka Svetog Save – Ana.

Venčaje brata i sestre

Druga legenda govori o vrlo skromnim, povučenim ljudima ovoga kraja. Kao takvi, smetali su đavolu koji je rešio da im “pomrsi konce” i spravi im vodu zahvaljujući kojoj će zaboraviti rodbinske odnose. Tako i bi, te opijeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Vila, za koju neki i dan danas veruju da štiti Varoš, pokušala je ovo da spreči moleći selegende o đavoljoj varoši Bogu iz sveg srca. Dunuo je jak, hladan vetar, okamenio mladence i sve njihove svatove, a vila je bila zadovoljna što je uspela da zaustavi rodoskrnavljenje.

Jedna nevesta, a dve grupe svatova

Treća legenda kaže da su nekada davno dve grupe svatova pošle u prosidbu iste devojke. Kada su se susreli i shvatili da i jedni i drugi žele isto, nastala je ljuta rasprava koja je sva više i više uzimala maha. Kako se bi se na tome i završilo, kako se ne bi prizvalo još veće zlo, viša sila ih je okamenila na 99 godina.

Zli aga

Još jedna legenda kojom se kiti Đavolja varoš priča o utvrđenom gradu prepunom razdraganih ljudi kojima je vladao, na njihovu veliku žalost, nemilosrdni, okrutni aga. S obzirom da je bio preke naravi, malo ko ga je voleo. Zato je odlučio da razruši naselje, a meštane pretvori u kule od kamena koje danas čine jednu od najneverovatnijih turističkih atrakcija.

Popularity: unranked [?]

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,94 od 16 glasova 12345

Komentara (2)

  1. Sandra

    Lepe legende vezane za DJAVOLJU VAROS i zanimljive svidece se posetiocima…

    Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 2

  2. marta

    Bas bas lepooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930