Utorak, 12.11.2019

Magazin » Srpski kuvar » Srpska kuhinja » Ćevapi – omiljena srpska “poslastica”

Ćevapi – omiljena srpska “poslastica”

Objavi ovaj članak na

29.05.2011 9:48 PM

leskovački ćevapiĆevapi su jelo koje malo ko ne voli. Otvaraju apetit vireći izazovno iz tanjira, opijajući svojim jedinstvenim mirisom. A kada ih jednom probate… Iako se tačno mesto njihovog nastanka ne zna, veruje se da je reč o Staroj Grčkoj i da datiraju čak iz 8. veka pre nove ere. Danas, u Srbiji, ćevapi se smatraju tradicionalnim jelom, a u njima naročito uživaju stranci koji nemaju prilike da ih jedu u svojoj zemlji.

Ćevapi su mali „valjci“ napravljeni od mlevenog mesa koji se peku na roštilju. Što se tiče vrste mesa, ona varira od ukusa do ukusa, a prilozi poput salate i kajmaka daju još potpuniji doživljaj. Nekada, kako nije bilo mašina koje bi izmlele meso, ono se sitnilo na panjevima, a vrhunski kulinari veruju da takav način usitnjavanja zadržava sočnost i postoji manje verovatnoće da će  meso izgoreti pri pečenju. Pri mlevenju, mesu se dodaju razni začini nakon čega je spremno za odlazak na roštilj ložen ćumurom.

Srpska reč ćevap potekla je od persijske reči kebab koja označava prženo meso uopšte, dok je njen sinonim reč tabahajah koja se odnosi na pečene male komade mesa. Kako piše Branislav Nušić, ćevapi su u Srbiju došli u 19. veku, oko šezdesetih godina, i prvi put počinju da se služe u kafani „Kod Tanaska Rajića“, koja se nalazila na današnjem Studentskom trgu.

U Bosni i Hercegovini se ćevapi uglavnom prave samo od goveđeg mesa, s obzirom da je većina stanovništa islamske veroispovesti koja ne dozvoljava konzumiranje svinjskog mesa. U Bugarskoj, ćevapi dostižu dužinu i do čak 15 centimetara, što je raj za sve gurmane. A u Srbiji, u Srbiji su najpoznatiji Leskovački ćevapi. Iako se svuda jedu u lepinji, sa gomilom raznoraznih začina, Leskovčani ih služe isključivo na tanjiru, a jedini prilog je luk. A Leskovčani, oni definitivno ne mogu da promaše kad je roštilj u pitanju.

Popularity: 2% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930