Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Srbi u svetu » 19. vek » Nikola Tesla – tvorac današnjice

Nikola Tesla – tvorac današnjice

Objavi ovaj članak na

16.05.2011 9:48 AM

nikola teslaNikola Tesla rodio se, na sreću svih nas koji danas uživamo u čarima njegovih brojnih izuma, 10. jula 1856. godina u Smiljanu u Hrvatskoj. Deda i otac bili su sveštena lica, pa se očekivalo da će i on odabrati služenje Bogu. Ipak, njegove ambicije bile su drugačije. Želeo je da promeni svet na bolje i u tome i uspeo.

Bio je četvrto dete Milutina i Georgine koji su pored njega imali sina Daneta i tri ćerke: Angelinu, Milku i Maricu. Na nesreću čitave porodice, najstariji sin vrlo rano umire nakon pada sa konja. Nakon tog nemilog događaja, cela porodica Tesla seli se u Gospić odakle će mladi Nikola nastaviti svoje školovanje u Karlovcima na Visokoj realnoj gimnaziji.

Detinjstvo

Sa samo 19 godina Nikola Tesla oboleo je od kolere. Mnogi su verovali da neće preživeti tu opaku bolest, a njega je u život vratila činjenica da će mu otac dopustiti da umesto svešteničkog poziva odabere prirodne nauke koje su ga istinski zanimale.

Mlad i ambiciozan, još tada daleko ispred svoje generacije, 1875. godine upisuje Višu tešničku školu u Gracu. Uspesi koje je postizao kao student rasli su iz dana u dan, njegovo učenje, ideje koje je imao oduševljavale su su ne samo njegove vršnjake, već i predavače koji su bili zasenjeni njime. Iz sveg srca želeo je da opravda poverenje oca koji mu je dozvolio da odstupi od porodične tradicije, ali ga je jako bolelo što kod njega ne vidi ni trunku ponosa. Nakon očeve smrti shvatio je da je otac bio zabrinut zbog njegovih prevelikih ambicija o čemu su ga obaveštavali Nikolini naizmenična strujaprofesori koji su mu predlagali da ga “ispiše sa fakulteta ukoliko neće da se ubije prekomernim radom”, kako Tesla navodi u jednoj svojoj knjizi.

Pošto nije dobio traženu stipendiju od Matice srpske nakon očeve smrti, Tesla se seli u Prag gde nastavlja studije. Međutim, nikada ih nije završio, što nije sprečilo da postane jedan od najslavnijih ljudi svih vremena.

Prva radna iskustva

Oko 1882. godine zaposlio se u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu, gde usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona. Te iste godine došao je i na ideju o obrtnom magnetnom polju, te dobija i preporuku svojih nadređenih za rad u Edisonovom kontinentalnom društvu u Parizu. S obzirom na Teslin marljiv rad, odgovornost sa kojom je obavljao važne poslove, Edison ga 1884. zapošljava u svojoj laboratoriji u Njujorku, ali ga nezadovoljan saradnjom napušta samo godinu dana kasnije i sa investitorima osniva “Tesla Arc Light Co”.

Tokom boravka kod Edisona, Nikola Tesla došao je do epohalnih otkrića kao što su naizmenična struja, indukcioni motor, struje visoke frekvencije, obrtno magnetno polje, radio, telekomanda radio talasima, transformator. U vlastitoj kompaniji patentira motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja. Nakon predavanja koje je održao o svojim poznatim pronalascima i prijavljivanja novih, kompanija Vestinghaus nudi mu predlog da otkupi iste i počinje njihova velika saradnja.

radio - nikola teslaNijagarini vodopadi i “Rat struja”

Oduševljen Nijagarinim vodopadima, Nikola Tesla želeo je na njima da sagradi orgomnu turbinu koja će gradu davati struju, a Vestinghaus finansiraće izgradnju ove prve električne centrale na naizmeničnu struju. Danas, na ovom mestu stoji veliki spomenik u čast Nikole Tesle koji je izuzetno mnogo doprineo.

Vrlo brzo nastupa takozvani “Rat struja” u kome su pristalice jednosmerne struje najstrašnije osudile upotrebu naizmenične. Ipak, svetska izložba održana u Čikagu bila je osvetljena zahvaljujući naizmeničnoj struji što je predstavljalo jednu od Teslinih pobeda.

A onda je usledio još revolucionarniji izum: bežični prenos električne energijue i signala. Tada je američkoj vojsi pokazao i model radijskog upravljanja broda, neku vrstu robotke, ali i patentirao svećicu za benzinske motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

U Kolorado Springsu, gde se seli 1899. godine, dokazuje je da je zemlja provodnik i proizvodi višemetarske veštačke munje vršeći pražnjenje od čak nekoliko miliona volti. Nikola Tesla tvrdio je i da je registrovao radio-signale koji nisu zemaljskog porekla, ali su naučne zajednice odbijale da mu u to poveruju. Međutim, on je verovao svojim otkrićima i veliki deo života posvetio je slanju signala na Mars.

Simptomi koje je Tesla počeo da ispoljava po završetku Prvog svetskog rata bili su, prema rečima mnogih, “znaci ludila”. Bio je opterećen brojem tri, te je svaki put obilazio zgradu tri puta pre nego što u nju uđe, a u njemu je bio prisutan i veliki strah od mikroba.

Starost i smrt

Godine 1934. pismenim putem se zahvaljuje Mihailu Pupinu koji je imao ideju da najsnažnije američke vodeće kompanije osnuju fond zahvaljujući kome će Tesla biti obezbeđen sve do kraja života. Ipak, odbija tu ponudu insistirajući da prima samo skromnu penziju vladebežični prenos signala - nikola tesla Jugoslavije.

Njegov najbolji prijatelj bio je golub, nakon čijeg uginuća zapada u tešku melanholiju. Ipak, to ga ni malo ne sprečava da radi i spava svega dva sata. Tvrdio je da se za tako kratak vremenski period može kvalitetnije odmoriti nego neko ko u spavanju provodi osam sati, koliko se preporučuje. Verovao je da ne bi znao šta će od tolike energije kada bi na san potrošio više od tih par sati.

Tokom čitavog svog samačkog života nije imao dom. Živeo je po raznoraznim nižerazrednim hotelima, a u jednom je i preminuo 1943. godine od srčane tromboze. Njengovo telo je kremirano i danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu zajedno sa svim sačuvanim predmetima iz njegovog života.

Popularity: unranked [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031