Sreda, 13.11.2019

Magazin » Pravoslavlje » Srpski manastiri » Manastir Mileševa – freska Beli anđeo

Manastir Mileševa – freska Beli anđeo

Objavi ovaj članak na

25.05.2011 1:45 PM

manastir mileševaManastir Mileševa nalazi se na samo nekoliko kilometara od Prijepolja i zadužbina je kralja Vladislava Nemanjića. Ovaj predivni manastir koji počiva na reci Mileševci sagrađen je još u 13. veku po uzoru na manastire Žiča i Studenica. Od 13. do 16. veka na ovom mestu nalazile su se mošti Svetog Save, koje su Turci kasnije preoteli i spalili ih na Vračaru.

Manastir Mileševa mesto je krunisanja sestrića cara Dušana, Tvrtka I Kotromanića, kada je 1377. godine zvanično proglašen za kralja Bosne i Srbije. Godine 1446. Stefan Vukčić Kosača proglasio je sebe u ovom velelepnom manastiru za “hercega od Svetog Save”, pa otuda i naziv Hercegovina. Vladislav nNmanjić, čija je ovo zadužbina, sahrajen je upravo ovde.

Mileševske freske

Osim što je jedno od najznačajnijih duhvnih središta, manastir Mileševa dostigao je i same vrhove umetničkog kvaliteta. Građen je u vreme kada se neguje forma klasične antike, a što dalje beži od dekorativnosti.

Freske koje krase manastir od izuzetnog su umetničkog značaja. Za to su najvećim delom zaslužni umetnici iz Grčke koje je Vladislav pozivao, a koji su se školovali u gradovima u kojima se izuzetno pridavala važnost mozaičkoj tehnici: Solunu, Carigradu, Nikeji. Pod kupolom se može uživati u sceni pročešća apostola, gde je Hrist naslikan kao u crkvi Svete Sofije na Ohridu, dok se na dva zapadna pilastra nalaze Josif i Bogorodica sa Isusom i Simeon i Ana.

Beli Anđeo

Najpoznatija freska kojom se manastir Mileševa ponosi je svakako Beli Anđeo, deo kompozicije “Mironosice na Hristovom grobu”. Na zidu je prikazan anđeo koji, odeven u belo, sedi na velikom kamenu i mironosicama pokazuje prazan grob Isusa Hrista koji je vaskrsao. Freska je nastala u 13. veku, a u 16. je preko nje naslikana druga. Bilo je potrebno sačekati 20. vek da se ova novija ukloni i da beli anđeoBeli Anđeo ponovo zasija sa zida.

Freska se odlikuje monumentalnošću, a pokreti su široki i slobodni. Nema dekorativnosti, te je bela haljina u koju je anđeo odeven naslikana tako da prevoji nisu prenaglašeni, te se sva pažnja usmerava na mirno lice i ruku anđela.

Video signal poslat preko satelita mogućim živim bićima van planete Zemlje sadržao je sliku Belog Anđela, baš kao i signal koji su Evropljani poslali Amerikancima polovinom 20. veka kao simbol mira.

Popularity: 11% [?]

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,43 od 7 glasova 12345

Komentari (1)

  1. vojkica

    bas mi se svidja kako je opisano i bas mi je pomoglo za skolu iz srpskog jezi <3

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930