Utorak, 19.11.2019

Magazin » Pravoslavlje » Srpske slave » Sveti Sava – pobeda ljubavi prema Bogu

Sveti Sava – pobeda ljubavi prema Bogu

Objavi ovaj članak na

28.05.2011 3:01 PM

rastko nemanjićSveti Sava rodio se kao Rastko Nemanjić oko 1175. godine u Rasu i bio je najmlađe dete srpskog župana Stefana Nemanje i njegove supruge Ane. Sa svega 15 godina na upravu mu je poverena humska oblast, kada živi okružen obiljem materijalnog bogatstva, a društvo mu pravi samo odabrana lokalna vlastela. Međutim, ljubav prema Bogu bila mu je važnija od svega i zadovoljstva poput pomenutih ga nisu činila radosnim. Zato odlučuje da ode na Svetu Goru i svoj život posveti Gospodu.

Odlazak na Svetu goru

Sveti Sava imao je samo sedamnaest kada je sam odlučio da ode na Svetu Goru. Ova ideja ni malo se nije dopadala njegovim roditeljima, pa je bio primoran da pobegne od kuće. Nemogavši da ga pronađe, ugledni Stefan Nemanja slao je poteru na sve strane kako bi ga sprečio da napravi taj korak. Međutim, kada su konačno uspeli da ga pronađu, Rastko je već primio monaški čin i dobio ime Sava. Iako se ne zna tačno u kom od manastira se zamonišao, veruje se da je u pitanju grčki manastir Vatoped.

Boraveći u Vatopedu, Sveti Sava je neprekidno čitao dela ruske bogoslovske književnosti, učio se molitvi i družio sa ljudima istog opredeljenja od kojih će mu neki biti čak i uzori kada je u pitanju uređenje crkvenog života. Kada je Stefan Nemanja doneo odluku da se 1196. godine povuče sa prestola, otišao je na Svetu goru i pridružio se svom najmlađem sinu. Nakon što se zamonašio, dobio je ie Simeon.  

Hilandar

Boraveći zajedno, Sveti Sava i Sveti Simeon došli su na ideju da na Svetoj gori osnuju srpski manastir Hilandar. Uprkos nekolicini problema, uspeli su da je ostvare, a za prvog igumana izabran je monah Metodije sa kojim su bili vrlo bliski.

Stefan Nemanja tj. Sveti Simeon umro je u Hilandaru 1199. godine, a evo kako je Sveti Sava opisao život nakon očeve smrtu u delu „Žitije Svetog Simeona Nemanje“:manastir hilandar

„Kаdа je ovаj blаženi otаc nаš prešаo u večni pokoj, zаvetom ostаvi mаnаstir meni grešnome u skromnom nekom stаnju, u kojem mi otide, nekogа prepodobnog mužа, po imenu Metodijа, sа još četrnаestoricom monаhа. Obuze me velikа tugа i bojаzаn, jedno od pustoši, а drugo zbog strаhа od bezbožnih rаzbojnikа. Ali kаko se izvoli ljubаvi Bogomаtere i Nаstаvnice nаše i svetim molitvаmа gospodinа Simeonа, tаj hrаm od neznаtnog i mаlog uznese se u velelepnu pojаvu. I posle mаlo vremenа skupih devedeset monаhа u brаtstvu i sve spremih što je nа potrebu mаnаstiru.“

Sveti Sava je i prvi srpski arhiepiskop, a na tom položaju bio je sve do 1234. godine kada odlučuje da se povuče i na svoje mesto postavlja svog učenika Arsenija. Nakon toga, kreće na drugo hodočašće u Svetu zemlju na kojem je i umro stigavši u Trnovo 27. januara 1236. godine. Upravo tog dana svi pravoslavni vernici slave prosvetitelja srpskog Svetog Savu.

Popularity: 5% [?]

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,90 od 10 glasova 12345

Komentari (1)

  1. daja

    ovo mi je pomoglo u zadnji cas

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930