Ponedeljak, 09.12.2019

Magazin » Pravoslavlje » Srpske slave » Sveti Georgije – plemeniti vojnik odan veri

Sveti Georgije – plemeniti vojnik odan veri

Objavi ovaj članak na

25.05.2011 1:33 PM

đurđevdanSveti Georgije kod Srba se slavi dva puta godišnje: 6. maja, i taj praznik se zove Đurđevdan, i 16. novembra, na Đurđic. Na ikonama vernika koji slave Đurđevdan, Sveti Georgije prikazan je kako ubija aždaju, dok zid onih koji proslavljaju Đurđic krasi ikona na kojoj je Sveti Georgije predstavljen kao vojnik sa kopljem u desnoj ruci.

Život hrabroga Georgija

Sveti Georgije je vrlo rano ostao bez oca, rimskog vojnog oficira, te je sam sa majkom živeo u Palestini gde se školovao i i sam bio vojnik. Toliko je bio uspešan da ga je Dioklecijan već u njegovoj dvadesetoj godini imenovao za vojvodu, što je bio najstariji vojni čin.

Kada je 303. godine Dioklecijan započeo progon hrišćana, Sveti Georgije je oslobađao robove, sluge, a svu svoju imvinu podelio je siromasima. Kada je ponosno priznao caru da je i sam hrišćanin, ovaj je naredio da ga uhapse i bace u tamnicu.

Strašne muke Svetog Georgija

Dioklecijan je pokušao da ga nagovori da se odrekne hrišćanske vere tako što je naredio vojnicima da mu u tamnici zabiju noge na klade, a na grudi postave ogroman i vrlo težak kamen. Međutim, fizičke muke nisu uspele da ga pokolebaju.đurđic Sledećeg dana vezuju ga za točak prepun bodlji. Posle nekoliko sati okretanja skinuli su njegovo telo sa točka misleći da je mrtav, ali su se prevarili. Dioklecijan je potom naredio da se Sveti Georgije zakopa u negašeni kreč, a da mu glava ostane izvan zemlje kako bi bio svestan svojih muka dok mu telo potpuno ne sagori. S obzirom da je ponovo preživeo, sada već i suviše razljućeni car poziva u pomoć vrača koji će Georgiju spraviti dva napitka: jedan koji će ga navesti da se pokori i drugi smrtonosni. I od njih ostaje živ, te mu 6. maja 303. godine odrubljuju glavu.

Zašto baš aždaja?

Legenda kaže da je u Palestini živela ogromna aždaja koja je proždirala ljude ili ih ubijala svojim otrovnim zadahom. Obrativši se vladaru za pomoć, ovaj ih je posavetvao da svakoga dana žrtvuju po jedno dete, te ga oni i poslušaše. Kada je došao red na vladarevu ćerku, pred njom se pojavi Sveti Georgije na konju i sa kopljem u ruci. Kad aždaja izađe, on joj zari oštro koplje u čeljusti,a devojka joj veza svoj pojas oko vrata i povede ka gradu, pa svi stanovnici Palestine, zajedno sa vladarem, primiše hrišćanstvo.

Popularity: 5% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031