Petak, 15.11.2019

Magazin » Pravoslavlje » Obredi u Srbiji » Zadušnice – dan posvećen dušama umrlih

Zadušnice – dan posvećen dušama umrlih

Objavi ovaj članak na

20.06.2011 12:01 AM

zadušniceZadušnice su dan posvećen pokojnima, dan kada se svih njih sećamo i molimo se za njehove duše. Zadušnice su četiri puta u godini: jedne zimske i one uvek padaju u subotu pred Mesne poklade, letnje zadušnice su u subotu pred Duhove, miholjske u subotu pred Miholjdan, a jesenje u subotu pred Mitrovdan. Kod nas je običaj da se tog dana ujutru ide na groblje, obavlja se pomen, na grob se donosi osvećeno žito i vino kojim ga u vidu krsta svešetenik preliva, ali i pale sveće za pokoj duše umrle osobe.

Na zadušnice se na groblje, a pe toga i u crkvu, nosi kuvano žito koje simboliše smrtno telo i besmrtnu dušu i podseća na Hristove reči da zrno donosi plod tek kada umre. Crno vino, ono pak predstavlja milost od Boga kojom se leče rane nastale delovanjem greha. Sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

Na groblje se toga dana nosi i hrana, ali najminimalnije moguće (ili bi bar tako trebalo da bude). Iz nekog nepoznatog razloga, mnogi imaju tu ružnu naviku da odnose na „tone“ skupo plaćene hrane i tako od tog posve tužnog dana naprave gozbu kojoj još samo fali muzika: gužva, pečenje i 15 vrsta salata su već tu. Iz kog razloga? Pokojnik svakako neće moći da je degustira. Zato, ponesite jednu voćku, naoru koju ste tog jutra dobili u crkvi i malo vina kojim ćete preliti grob.

Pošto se ovog dana deli milostinja, nemojte terati prosjake koji stoje kraj groba vašeg umrlog i čekaju da odete ne bi li i oni nešto pojeli. Možda vam u tom trenutku smetaju, ali shvatite da se na taj način samo bore da dođu do parčeta hleba pre onih koji imaju isti cilj.

Na zadušnice se u svim pravoslavnim crvama služi Sveta Liturgija. Ako su grobovi vaših bližnjih suviše daleko, u drugoj državi na primer, onda sveću možete nameniti i zapaliti je u crkvi.

Popularity: 25% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 2,17 od 6 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930