Petak, 15.11.2019

Magazin » Pravoslavlje » Obredi u Srbiji » Krštenje po pravoslavnom obredu

Krštenje po pravoslavnom obredu

Objavi ovaj članak na

9.08.2011 4:38 PM

Krštenje je Sveta tajna nakon koje čovek zvanično postaje hrišćanin. Isključivo krštena osoba može da obavlja sve ostale svete tajne i obrede koji se tiču crkve.

Znamenje


Nakon par dana od porođaja vrši se znamenje rođene bebe. Kako se to radi? Naime, neko od članova porodice odlazi kod sveštenika po znamenje noseći mu flašu vode. Sveštenik osvećuje vodicu i u nju dodaje bosiljak: Potom izgovara ime koje će dete nositi dok se ne krsti. Vodom donetom kući beba se kupa narednih četrdeset dana.

Krštenje

Posle nekoliko nedelja, dete je spremno za krštenje . Naime, sveštenici stalno upozoravaju da decu treba što pre krstiti, čim malo ojačju. U suprotnom, ako se ne daj Bože bebi nešto dogodi i umre nekrštena, sveštenik nema pravo da nad njom izvši opelo.

Krštenje se obično vrši u manastiru ili crkvi, a sve češće sveštenici dolaze i u kuću roditelja. Za krštenje je potrebno spremiti krsnicu, platnosveta tajna krštenja u beloj boji kojim će se dete uviti odmah po krštenju. Kasnije, od tog platna detetu se šije komad odeće. Zatim je potrebno pripremiti vodu kojom će se dete krstiti, a nakon obreda njome treba zaliti cveće. Tokom čina krštenja, sveštenik detetu odseca pramen kose koji stavlja u vosak koji se, zajedno sa svećom koja je tom prilikom gorela, čuva u kući.

Iako je krštenje deteta važan događaj u životu svake majke, ona ipak ne sme prisustvovati u slučaju da se dete krštava pre četrdesetog dana života, jer se veruje da je tokom tog perioda žena nečista.  

Krštenje svakako ne može proći bez kuma. On je duhovni otac deteta i osoba koja mu daje ime. Da bi mogao da krsti dete, kum takođe mora biti kršten po pravoslavnom obredu i mora biti punoletan. Uloga kuma nikako ne može pripasti roditeljima, ali ni monasima.

Nužno krštenje
 
U slučaju da se, daleko bilo, dete razboli i rizično je voditi ga bilo gde, pa samim tim i u crkvu, onda crkva dozvoljava krštenje u nuždi koje može izvršiti svaka osoba krštena po pravoslavnom obredu. Dete se pokropi vodom i izgovore se sledeće reči: Krštava se sluga Božji (ime) u ime Oca Amin, i Sina Amin, i Svetoga Duha.

Popularity: 20% [?]

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,00 od 4 glasova 12345

Komentara (2)

  1. zoran

    zdravo ,niste nista napisali kako se izabira kum krsteni ,ili ide od nasledstva ,pozdrav

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  2. stefan

    zdravo lepo napisano

    Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930