Ponedeljak, 18.11.2019

Magazin » Manifestacije » Moravički okrug » Sabor trubača u Guči za sve hedoniste

Sabor trubača u Guči za sve hedoniste

Objavi ovaj članak na

2.06.2011 12:01 AM

sabor trubača u gučiSabor trubača koji se svake godine tradicionalno održava u Guči je poznat ne samo na našim prostorima, već i širom sveta odakle mnogi turisti dolaze da uživaju u odličnoj muzici i dobroj hrani koja se manje-više svodi na punomasne prasiće i jagnjiće. Sabor trubača prvi put je održan u avgustu 1961. godine i od tada je iz sezone u sezonu sve bolji, a dragačevske trube sve spremnije.

Prvi Sabor trubača nije mogao biti bolji. Dan je bio sunčan i svi meštani su iz svojih kuća poizlazili obučeni u narodne nošnje koje su dugi niz godina stajale prašnjave na tavanu. Iz kuća su zamirisale vruće pogače, domaći kajmak, sir, dok su na ražnju prasad i jagnjad iz sata u sat izazivala još veći apetit. S obzirom da je truba bila gotovo zaboravljena, predstavila su se samo četiri orkestra zasviravši kola i druge zadate pesme, a predsednik žirja bio je profesor muzičke akademije Miodrag Vasiljević.

Danas, na saboru trubača učestvuje nekoliko stotina truba i to ne samo iz Srbije, već i iz čitave Evrope, Amerike, Japana, svih delova sveta. O njima izveštavaju novinski članci, televizijske emisije, a nekima su čak poslužili i kao inspiracija za knjigu i film.

Osim uživanja u muzici najtalentovanijih trubača, na Saboru svoja umetnička dela predstavljaju i slikari, vajari i zanatlije poput grnčara, opančara i drugih. Zatim, tada se održava i takmičenje u raznim sportskimdragačevska truba disciplinama kao što su skok u dalj, rvanje i nezaobilazno gađanje jabuke kroz prsten, što je idealna prilika za sve sposobne momke koji još nisu uspeli da nekim podvigom oduševe seljančice u predivnoj narodnoj nošnji koje su ih samo nekoliko trenutaka pre očarale poznavanjem narodnih igara.

Poslednjeg dana Sabora tradicionalno se organizuje i kolektivna svadba kojoj svi meštani priželjkuju da prisustvuju, a naročito kao akteri.

Popularity: 1% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930