Sreda, 23.10.2019

Magazin » Istorija Srba » Srpski vladari » Stefan Lazarević – ljubav prema maču i knjizi

Stefan Lazarević – ljubav prema maču i knjizi

Objavi ovaj članak na

19.10.2011 8:19 AM

stefan-lazarevicStefan Lazarević bio je sin cara Lazara i carice Milice koji je vladao Srbijom kao knez i kao despot. Državu je na upravu dobio veoma rano, sa svega 16 godina. No, sudeći po njegovom primeru, godine su svakako bile prednost. Osim što je važio za jednog od najboljih vojskovođa svoga doba, Stefan Lazarević bio je i istaknuti književnik.

Stefan Lazarević na vlast je došao 1389. godine nakon što mu je otac, car Lazar Hrebeljanović, poginuo u Boju na Kosovu. Tada je još uvek bio maloletan, te mu je u vođenju države pomagala majka Milica.

Stefan Lazarević bio je oženjen ćerkom gospodara ostrva Lezbos, Jelenom, a njihov brak ugovoren je prilikom njegovog boravka u Carigradu 1402, iste godine kada je dobio i titulu despota. Oni nisu imali dece niti se Jelena pominje kroz istoriju. Godinu dana nakon dobijanja despotske titule, Stefan Lazarević stupa u vazalske odnose sa Žigmundom, mađarskim kraljem, i od njega na upravu dobija Mačvu, Beograd, Golubac i Srebrenicu. Godine 1405. Beograd će proglasiti svojom prestonicom. Ono što je interesantno jeste da se Stefan Lazarević, prilikom Žigmundovog obnavljanja viteškog reda Zmaja, našao odmah iza samog kralja.

Mir u državi Stefan Lazarević iskoristio je da opismeni Srbiju u oblati politike, ekonomije i kulture. Objavljuje Zakonik o rudnicima čime značajno pospešuje razvoj ove poljoprivredne grane. Period njegove vladavine jeste vreme razvitka Moravskog stila u arhitekturi, stila koji će se lako prepoznati na njegovoj glavnoj zadužbini, manastiru Resava.

Gajio je veliku ljubav prema književnosi i, osim što je voleo da čita, i sam je bio pisac. Njegovo najznačajnije delo jeste Slovoljubve. Svojim pisanjem podstakao je još neke velike ljude toga vremena da se bave književnošću, a kako nije bilo štamparija tada se razvija prepisivačka delatnost.

Kako nije imao dece, Stefan Lazarević je za svog naslednika imenovo sestrića Đurđa i 1427. godine umro u lovu od srčane kapi.

Popularity: 2% [?]

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Komentara (2)

 1. Marko

  Bok ! Vas Websajt jedan je od boljih na koje sam natrkao . Ako se ikada budete nadmetali za najbolji websajt na nasem jeziku sigurno cu glasati za vas . Podijelio sam sa svim svojim prijateljima na tviteru .

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Administrator

   Veliko hvala na komplimentima! Trudićemo se da budemo još bolji!

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031