Utorak, 12.11.2019

Magazin » Istorija Srba » Srpski vladari » Karađorđe Petrović – veliki vožd

Karađorđe Petrović – veliki vožd

Objavi ovaj članak na

4.07.2011 10:10 AM

Đorđe Petrović zvani Karađorđe rođen je, predpostavlja se, 1762. godine u Viševcu, a umire 1817. u Radovanju. Rodonačelnik je dinastije Karađorđević, a kao vođa Prvog srpskog ustanka mnogo je doprineo svome narodu i svojoj državi. I dok neki i danas kritikuju njegov lik i delo, pa čak i javno kroz televizijske serije, filmove, emisije, neki ga hvale i žale što danas nemamo takvog vođu. Bilo kako bilo, Karađorđe je ipak na sebi svojstven način obeležio nacionalnu istoriju. 

Karađorđev prezir prema Turcima bio je ogroman, ali nije bio nemilosrdan samo prema njima. Neki izvori kažu da je nedugo nakon sopstvene ženidbe ubio nekog Turčina zbog čega nije mogao da ostane u Srbiji, pa je odbegao sa čitavom porodicom. Međutim, njegov otac koji je dugi niz godina služio Turke nije želeo da otežava sebi i svojoj porodici, te je zaključio da je najrazumnije da se pomiri sa tom činjenicom i nastavi da im služi. Kako nije pristao na ženine molbe da odustane od te zamisli, Karađorđe ga je ubio.vožd Karadjordje

No, to nije jedini član njegove porodice koji je stradao od Karađorđeve ruke. Svog brata Marinka obesio je pred kućom zbog toga što je jednog stanovnika Topole bio optužio za nasilničko ponašanje. 

Prvi srpski ustanaka

Krajem 18. i početkom 19. veka Turci su postali još okrutniji, a kap koja je prelila čašu bila je tzv. seča knezova koju su sprovele dahije. Njome su hteli da zaplaše Srbe i uguše ustanak koji još nije ni počeo, a za koji su znali da se priprema. Međutim, seča knezova izazvala je potpuno suprotan efekat, te je na Saboru u Orašcu na Sretenje Gospodnje 1804. godine doneta odluka da se podigne Prvi srpski ustanak, a za vođu je izabran Karađorđe . Strog, disciplinovan, okrutan, uporan, Karađorđe je odneo pobedu na Mišaru, Ivankovcu, Novom Pazaru i mnogim drugim mestima nad turskom vojskom koja je u većem broju slučajeva bila fizički spremnija i opremljenija.

Posle mira sklopljenog u Bukureštu, svađe među narodom bile su sve češće i svakim danom sve ozbiljnije, što se naravno odrazilo i na njihovo delovanje u Ustanku. Karađorđe zaključuje da više nema svrhe nastavljati borbu, te 1813. godine beži u Austriju. Mnogi će ovaj potez osuditi kao kukavički, a njegov povratak u Srbiju kao ogromnu želju za vlasti koja i dalje tinja u njemu, s obzirom da se sa Milošem Obrenovićem dogovorio o zajedničkoj akciji. Međutim, na njegovo naređenje, Karađorđe je ubijen 1817. godine.

Popularity: 5% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,67 od 3 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

novembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930