Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Istorija Srba » Legende i mitovi » Uskršnje jaje kao miraz

Uskršnje jaje kao miraz

Objavi ovaj članak na

23.05.2011 7:22 AM

vaskršnje jajeUskršnje jaje raduje svakog hrišćanina koji, ukrašavajući ga, daje sve od sebe da bude najlepše. Ono se šara na najrazličitije načine: biljem, bojicama, voskom, nalepnicama. Međutim, najlepše uskršnje jaje je ono ofarbano u crveno, bojom koja simboliše ljubav. Takvo uskršje jaje ostavlja se u kući da je štiti tokom čitave godine i zove se čuvarkuća. Ali, niste li se zapitali zašto baš crveno.

U Srba postoji priča da je jedan od seoskih kneževa objavio da će svog sina jedinca oženiti onom devojkom koja mu donese najlepš uskršnje jaje . S obzirom da je momak bio mlad, lep, dobar, pošten, nije u selu bilo te koja ne bi poželela da njemu bude dragana. Dani su prolazili, a one su vredno radile na tome da njihovo uskršnje jaje oduševi oca budućeg mladoženje. U želji za pobedom, jedna od njih je čak naručila od iskusnog slikara da jaje ukrasi njenim portretom. Druga je, pak, naručila da se u njega utisne drago kamenje, treća da se optoči zlatom…

Milica je bila vrlo siromašna devojka i nije imala mogućnosti da svoje uskršnje jaje ukrasi onako kako su to činile bogate devojke. Međutim, nije odustala od takmičenja. Pronašla je krupno, belo jaje koje je oplemenila sa nekoliko listova peršuna i, kako se listovi ne bi odlepili, uvila ga u krpicu. Vodu u koju je spustila jaje obojila je listovima glavice crnog luka, te je voda dobila crvenu boju. Kada je nakon kuvanja skinula platno, rezultat je bilo prelepo crveno jaje išarano obrisima listova.

Tada ovaj metod šaranja nije bio poznat među ženama, te je Milicino uskršje jaje izazalo veliko oduševljenje kod kneza. Cenio je originalnost, jednostavnost, te su sva ostala, na koja je utrošeno i previše novca, pala u senku. Oženio je svog sina Milicom, a nama je ostao ovaj način ukrašavanja koji rado primenjujemo.

Popularity: 3% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

oktobar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031