Nedelja, 08.12.2019

Magazin » Istorija Srba » Legende i mitovi » Dvorac Kapetanovo – tajna plavog pramena

Dvorac Kapetanovo – tajna plavog pramena

Objavi ovaj članak na

12.01.2012 12:01 AM

Dvorac-KapetanovoDvorac Kapetanovo smešten je u Vojvodini, blizu mesta Stari Lec. Za njegovo postojanje zaslužan je nekadašnji župan Botka Bela koji ga je sagradio početkom dvadesetog veka, davne 1904. godine. Bio je u vlasništvu nekoliko uglednih ljudi, a jedan od njih , po kome je i dobio ime, bio je Milan Kapetanov. Naime, Kapetanov ga je dobio kao miraz pri ženidbi sa ćerkom Franca Maja, jednog od najbogatijih ljudi toga vremena.

Gradeći dvorac Kapetanovo, stvaraoci su uzor pronalazi u srednjevekovnim zamcima, te su ga izgradili u neogotičkom stilu. U pitanju su vrlo skladne proporcije koje odgovaraju romantičarskim načelima koja se tiču tipa i oblika građevine. Prozori na spratu imaju prelomljen tzv. gotski lk, a završavaju se polulučno. Što se tiče prizemlja, ono je kao imitacija kamenih blokova četvrtastog oblika sa ispupčenom soklom. Prvih godina njegovog postojanja, dvorac je bio okružen parkom ispunjenim zelenilom u centru kojeg se nalazila fontana.

Legenda o dvorcu Kapetanovo

Bilo je leto, avgust 1938. godine. Vlasnik zamka, Botka Bela, izgubio je svoje bogatstvo. Međutim, to još i nije bila tako velika nesreća u poređenju sa onom koja je usledila samo nekoliko dana kasnije pošto je saznao da je bankrotirao. Njegova žena, nemogavši da se pomiri sa gubitkom dvorca, polila se benzinom i zapalila. Sve što je ostalo od nje nakon tog nemilog događaja bio je pramen njene plave kose. Taj pramen dugo je obletao oko dvorca. Legenda kaže da se, posle ove tragedije, svake godine na Svetog Iliju, u jednoj od odaja zamka pojavljuje senka plavokose žene.

Dvorac Kapetanovo danas je adaptiran u hotel, ali i registrovan kao spomenik kulture.

Popularity: 10% [?]

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,50 od 10 glasova 12345

Komentara (2)

  1. Tijana

    jako je odlican ovaj dvorac……….. zovem 0se Tijana Abrasevic!!!!!!!!!!……..

    Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 3

  2. Zvonko Trajkovic

    Dvorac Kapetanovo je spomenik kulture koji u banatskoj ravnici svetluca kao usamljeni biser. Iako je pretvoren u hotel, vlasnica gospodja Radmila je svojim trudom i ljubavlju uspela da pri renoviranju sacuva duh i dusu ovog zdanja. Spolja je to pravi zamak, a gostima pri ulasku zastaje dah od raskosnog enterijera. Ovde se odrzavaju i koncerti umetnicke muzike, od kojih bih istakao periodicne nastupe mladog ansambla “Eho odiseja”. Glasovi njihovih pevacica i pevaca oplemenjuju ovaj prostor uz pratnju klavira. Toplo preporucujem svima koji su u mogucnosti, da svrate i budu gosti ovog fascinantnog mesta.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 3

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031