Nedelja, 08.12.2019

Magazin » Srpski jezik » Srpska književnost » Jovan Sterija Popović – otac srpske drame

Jovan Sterija Popović – otac srpske drame

Objavi ovaj članak na

22.06.2011 10:00 AM

pokondirena tikva jovan sterija popovićJovan Sterija Popović bio je istaknuti srpski književnik rođen u Vršcu 1806. godine. Osnovnu, kao isrednju školu pohađao je u rodnom gradu, a prava završava u Kežmaroku. Fizički vrlo osetljivo dete, umesto sa svojim vršnjacima vreme je provodio sa majkom koja ga je u svemu podržavala i radila sve kako bi mu omogućila adekvatno obrazoanje. No, kada je ona umrla, Jovan Sterija Popović imao je dosta poteškoća da se izbori sa ocem koji je smatrao da mu školovanje i nije toliko važno.

Počeci

Jedan period svog života Jovan Sterija Popović proveo je radeći i kao advokat u Vršcu, ali je nedugo potom pozvan da radi na Liceju. Nakon toga, dobija mesto načelnka Ministra prosvete, te sa ovog položaja pokreće inicijativu za osnivanje Narodnog muzeja, Narodne biblioteke i Akademije nauka.

Svoju karijaeru književnika započeo je pisanjem stihova koji su opevali hrabre grčke junake. Odrastavši, počinje da se interesuje za nacionalnu istoriju, pa piše romane „Boj na Kosovu“ i „Milan Toplica“. Ovi romani doživeli su neuspeh zbog niza nelogičnosti sa kojima se čitalac u njima susreće. Kasnije će i sam ismejati način rada koji je tada primenjivao, ali će kritikovati i Milovana Vidakovića koji mu je u laža i paralaža jovan sterija popovićpočetku bio uzor.

Oštra kritika u komedijama

Jovan Sterija Popović pre svega je dramski pisac i smatra se osnivačem srpske drame. Pisci koji su se pre njega okušali u ovakvom načinu pisanja nisu doživeli uspeh ni približan onome koji je Sterija. Veliki je obožavalac komedije i zahvaljujući tome što ju je pisao i dan danas ostaje jedan od najboljih srpskih komediografa. Njegove komedije obojene su vrlo oštrom satirom koja se tiče karaktera i naravi, a pri njihovom pisanju često će pozajmljivati glavne teme od drugih velikih svetskih pisaca, npr. od Molijera („Tvrdica“).

Neka od njegovih najpoznatijih dela su već pomenuta „Tvrdica“, zatim „Kir Janja“, „Pokondirena tikva“, „Zla žena“, „Laža i paralaža“, a većina njih adaptirana je u filmove.

Jovan Sterija Popović umire u Vršcu 1856. godine, a danas u njegovu čast postoji i nagrada „Jovan Sterija Popović“, koja se dodeljuje za najbolju predstavu, režiju, glumačko ostvarenje, najbolji dramsi tekst, za scenografiju, kostim, scensku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Popularity: 3% [?]

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,00 od 5 glasova 12345

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031