Petak, 13.12.2019

Magazin » Istorija Srba » Srpski vladari » Stefan Dečanski – od oca oslepljen od sina udavljen

Stefan Dečanski – od oca oslepljen od sina udavljen

Objavi ovaj članak na

27.09.2011 1:24 PM

stefan dečanskiStefan Dečanski bio je srpski kralj u periodu od 1321. do 1331. godine i potiče iz dinastije Nemanjića. Sin je kralja Milutina i otac Dušana Silnog. Zahvaljujući bobedi u bici kod Velbužda 1330. godine, Stefan Dečanski uspeo je da od Srbije stvori jednu od najmoćnijih država na Balkanu.

Stefanovi roditelji bili su kralj Milutin i kraljica Ana, ćerka bugarskog cara. Međutim, pošto je Milutinov brak sa Anom bio drugi po redu od ukupno tri, njihov brak proglašen je nevažećim, te je tako Stefan Dečanski ostao uskraćen za pravo na presto. To ga je nateralo da protiv oca podigne bunu.

Nemilosrdni otac

Kralj Milutin se nije dao. Sakupio je vojsku i krenuo na sina. Nedugo potom u njemu je proradio očinski instikt i ponudio je sinu pregovore. Stefan Dečanski bio je dirnut ovim gestom, te je otišao da moli oca za oproštaj. Ali, ispostavilo se da je ovo bio pogrešan korak. Milutin nije imao ni malo milosti prema svome sinu, okovao ga je i poslao u Skoplje gde mu je oduzet vid, a odatle je izgnan u Carigrad. Ipak, neki izvori tvrde da su izvršioci kazne bili potplaćeni, te da Stefan Dečlanski nije oslepljen. No, čitagv život preko očiju je nosio povez, verovatno iz straha od nemilosrdnog oca.

Čudo od Boga

Kada je proglašno da je kralj Milutin umro, Stefan Dečanski objavio je da mu je Sveti Nikola povratio vid i skinuo je povez koji je do tada nosio. Osnovao je jaku stabilnu stranki na čiju stranu je stala i crkva i vratio se u Srbiju predloživši Konstantinu, Milutinovom sinu iz prvog braka koji ga je nasledio na prestolu, da dele vlast. Naravno, Konstantin je odbio ponudu i time započeo borbu za nasleđe.

Konstantin je surovo nastradao u ovoj borbi. Ubijen je tako što su ga klinovima pričvrstili za dasku, a potom ga presekli na pola. Neki spisi kažu da je Stefan Dečanski od njegove lobanje napravio pehar iz kog je pio. Godine 1322, na Bogojavljenje, Stefan Dečanski krunisan je za kralja.

 Za vreme svoje vladavine Stefan Dečanski je proširio Srbiju ka jugu, a nakon svoje najznačajnije, već pomenute bitke, bitke kod Velbužda, protiv Stefana se pobunio sin Dušan, svrgao ga sa prestola, a potom i ubio.

Njegova zadužbina jeste manastir Visoki Dečani, podignut iz zahvalnosti prema Bogu što mu je vratio vid, a nalazi se ispod planine Prokletije, kod Peći.

Popularity: 10% [?]

Pregled komentara (3)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,64 od 14 glasova 12345

Komentara (3)

 1. Ilir

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7

 2. Djox

  Hvala vam! :) Pomogli ste mi za referat iz Istorije!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 3. Gavran

  Zasto bi bila laz, gospodine Iliru?Ti znas istinu – pa je napisi ! “Najbolje” bi bilo da na principu jednakosti naroda i narodnosti u SFRJ mi Srbi izbrisemo svoje kraljeve i istoriju pa da budemo – isti?Mi pricamo jednim jezikom, ali su se pojedini klanjali Turskom caru, Beckom, ili Rimskom, sto nas i jeste uvelo u medjusobne sukobe.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

Napiši komentar

Molimo Vas instalirajte ili uključite flash plugin

decembar 2019.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031